Terugblik: Job Shadowing Euroguidance Noord Macedonië

Terugblik: Job Shadowing Euroguidance Noord Macedonië

Terugblik: Job Shadowing Euroguidance Noord Macedonië 1900 1267 Euroguidance


Terugblik | Job Shadowing Euroguidance Noord Macedonië

13 – 15 februari 2023

Twee Euroguidance collega’s uit Noord-Macedonië zijn van maandag t/m woensdag bij ons op bezoek geweest om te kijken hoe wij ons werk inrichten. We hebben onze werkdagen voor die gelegenheid een beetje ‘opgeleukt’ met bezoeken aan scholen, de Leerwerkloketten en Icares. Niet omdat ons werk niet leuk genoeg is, maar omdat de dagen dat de gasten graag wilden komen onspectaculaire kantoordagen waren geweest in onze planning.

Dat bood ons gelijk gelegenheid om zelf weer eens in gesprek te gaan met leerlingen en loopbaanprofessionals.

We waren onder de indruk van de gedrevenheid en toegankelijkheid van de technasiumleerlingen van het Newmancollege in Breda. Het Newmancollege werkt er momenteel naar toe om loopbaanbegeleiding een verantwoordelijkheid te maken van alle docenten, niet alleen van de decaan. We werden ons weer eens bewust dat dit type transitie tijd en voldoende draagvlak nodig heeft.

Bij Avans Hogescholen is besproken hoe de opleiding Bestuurskunde aansluit op de arbeidsmarkt en hoe studenten geholpen worden om hun beroepsidentiteit te ontwikkelen en aan te laten sluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt, dit gebeurt door middel van leerlijnen die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en beroepsproducten.
Eenmaal weer op ons eigen kantoor hadden we nog een interessant overleg met het Expertisepunt LOB.

De loopbaanprofessionals van Icares BV hebben ons en de collega’s uit Noord-Macedonië meer verteld over het werk dat ze doen, waaronder hun ontwikkelde studie- en beroepskeuzetest en trainingen. Als laatste stond een ontmoeting met het Leerwerkloket Noordoost-Brabant op het programma waarbij werd uitgewisseld over hoe in beide landen wordt bijgedragen aan een leven lang ontwikkelen van alle burgers.

Het was heel leerzaam om kennis en ervaringen uit te wisselen. Euroguidance in Noord-Macedonië werkt veel meer dan wij direct voor de scholen en verzorgt trainingen voor loopbaanprofessionals. Zij werken ook met ambassadeurs die verhalen voor hen delen vanuit de praktijk.

Het was een waardevolle ervaring voor ons allemaal! Wij willen het Newmancollege, Avans Hogeschool, Expertisepunt LOB, Icares BV en Leerwerkloket Noordoost-Brabant hartelijk danken voor hun tijd en gastvrijheid.
Anabela Dimoska en Gjorgji Stankovski dank voor jullie bezoek!

Aniek Luyt

Projectmedewerker
+31 (0)6-52856479

Eva-Maria Ternité

Projectmedewerker
+31 (0)6-12360498

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd

  • Alles
  • Berichten en blogs
  • Europese ontwikkelingen
  • Evenementen
  • Instrumenten en tools
  • Kennisbank
  • Nationale ontwikkelingen
  • Publicaties en onderzoek
  • Websites
Gefinancierd door de Europese Unie.

De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.