Tool | ACT Toolkit voor LOB

Tool | ACT Toolkit voor LOB

Tool | ACT Toolkit voor LOB 1900 1267 Euroguidance


ACT Toolkit voor LOB

Totstandkoming

In 2013 ontwikkelden loopbaanprofessional Albert de Folter en arbeids- en organisatiepsycholoog Tom Luken de ACT in LOB Toolkit. Zij wonnen in 2013 met hun voorstel de Noloc prijsvraag ‘Verken de Grenzen’. Daarmee kwam hun project in aanmerking voor financiële ondersteuning door de Nederlandse Vereniging voor Psychotechniek.

Een belangrijke inspiratiebron voor de toolkit is ACT. De Acceptatie en Commitment Therapie is een vorm van psychotherapie met een sterke theoretische en wetenschappelijke basis. Je leert accepteren wat je niet kunt veranderen en helpt verbinding te vinden met je waarden. Hiermee leren leerlingen open te staan voor ervaringen en bewust stil te staan bij de keuzes die ze maken. Nu en in de toekomst!
Een andere inspiratiebron is de theorie van Gati en Osipow over moeilijkheden bij het kiezen van opleiding en beroep. Hierop is de CDDQ gebaseerd, een gevalideerd meetinstrument dat bij elke leerling inzicht biedt in de vraag hoe hij of zij in het keuzeproces staat en wat belangrijke aandachtspunten zijn.

Afgelopen januari heeft BiOND de website ACT in LOB formeel overgenomen en vernieuwd. Een unieke toolkit gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Dankzij de 24 verschillende oefeningen kunnen loopbaanbegeleiders met hun leerling(en) of student(en) gericht aan de slag met zowel hun studiekeuze als hun persoonlijke ontwikkeling.

Over de toolkit

De ACT voor LOB toolkit is een ‘gereedschapskist’ met maar liefst 24 verschillende instrumenten (opdrachten) die een verantwoorde, praktische, innovatieve én effectieve aanvulling bieden op al bestaande instrumenten en methoden voor LOB. Loopbaanprofessionals kunnen deze samen met hun leerling of klas gebruiken. Per tool is er een uitleg en eventueel werkblad beschikbaar.

Waarom deze toolkit?

Het vergroten van psychologische flexibiliteit en zelfsturing is essentieel in het onderwijs en in loopbaanontwikkeling. De keuzestress lijkt toe te nemen, terwijl de mentale gezondheid van jongeren al zorgen baart. Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om psychologische flexibiliteit en zelfsturing te vergroten.

De tools kunnen kosteloos gedownload worden. De CDDQ kan kosteloos worden uitgeprobeerd.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd

  • Alles
  • Berichten en blogs
  • Europese ontwikkelingen
  • Instrumenten en tools
  • Kennisbank
  • Nationale ontwikkelingen
  • Publicaties en onderzoek
  • Websites
Gefinancierd door de Europese Unie.

De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.