Webinar | Inclusive mobility conference

Webinar | Inclusive mobility conference

Webinar | Inclusive mobility conference 1200 401 Euroguidance


Webinar | Inclusive mobility conference

Europese ontwikkelingen – terugblik

Op 22 april 2021 vond het webinar ’Inclusive Mobility – Launch inclusivemobility.eu’ plaats. Dit webinar is onderdeel van het Erasmus+ project genaamd ‘Enhancing a thought-out Policy and Framework on Inclusive Mobility across Europe’ (EPFEME) en werd georganiseerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming en de projectpartners.Het webinar maakt onderdeel uit van het twee jarige EPFIME-project, gefinancierd door het Erasmus programma” KA3: Ondersteuning voor de implementatie van EHEA-hervormingen”. Gedurende een voorgaand webinar van het EPFIME-project dat op 9 november 2020 plaats vond werden resultaten gepresenteerd van het EPFIME-onderzoeksrapport. Voor dit onderzoek werd door 1.134 studenten met een beperking, 114 instellingen voor hoger onderwijs en 23 ministeries van onderwijs een survey ingevuld over mobiliteit van studenten met een beperking.

Tijdens het webinar op 22 april werden het inclusivemobility.eu-platform en specifieke tools ter ondersteuning van ministeries van onderwijs, nationale agentschappen en instellingen voor hoger onderwijs gelanceerd en gepresenteerd. Deze tools dragen bij aan het realiseren van een duurzame inclusieve mobiliteitsstrategie op nationaal en institutioneel niveau.

Tijdens het webinar werd een demo gegeven van de ontwikkelde tools binnen het project. Je kunt de volgende tools nu vinden op Inclusivemobility.eu:

 • Een internationaal informatieportal waar je als nationaal agentschap, ministerie van Onderwijs en hoger onderwijsinstelling je ondersteunende diensten op het gebied van inclusieve mobiliteit kunt registreren. Zowel studenten met een beperking als medewerkers van nationale agentschappen, ministeries en hoger onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van dit platform. Al meer dan 5.000 organisaties zijn opgenomen in het platform en het is nu aan hen om relevante informatie te registreren in het systeem.
 • Een framework, self-assesment tool en guidelines die je als hoger onderwijsinstelling, nationaalagentschap en ministerie ondersteuning bieden bij het evalueren van de inclusiviteit binnen je institutionele beleid en praktijken op het gebied van internationale mobiliteit voor studenten met een beperking. Daarnaast bieden deze tools concrete tips en handvatten voor verdere verbetering.

Uit de paneldiscussie – waarin gastsprekers de projectresultaten bespraken en een breder perspectief gaven op het onderwerp Inclusieve mobiliteit – kwamen de volgende belangrijke boodschappen:

 • Belang ervaringsuitwisseling. Een uitwisselingservaring is voor studenten met een beperking zeer waardevol. Zo blijkt dat dit voor deze groep in het bijzonder bijdraagt aan een positiever zelfbeeld en verhoogd zelfvertrouwen.
 • Gebruik mogelijkheden Erasmus+. Inclusie is één van de aandachtsgebieden binnen het nieuwe Erasmus+ programma. Het programma biedt uitgebreide financieringsmogelijkheden voor studenten met een beperking (zo kan bijvoorbeeld een pre-visit gefinancierd worden).
 • Samenwerking. Samenwerking tussen ministeries, nationale agentschappen, onderwijsmedewerkers en studenten is van fundamenteel belang in het realiseren van inclusief beleid en praktijken. Belang centrale plek informatie. Uit ervaring van studenten met een beperking blijkt dat zij vaak niet weten waar ze moeten zoeken naar geschikte informatie. Het zal hen enorm helpen om zodra de informatieportal van Inclusivemobility.eu volledig gevuld is, op één centrale plek alle relevante informatie te kunnen vinden.
 • Inzet ambassadeurs. Het inzetten van ambassadeurs met een voorbeeldfunctie voor studenten met een beperking blijkt één van de beste praktijken om een uitwisselingservaring te promoten onder deze groep. Zo zijn op de website van Inclusivemobility.eu video’s gepubliceerd waarin studenten met een beperking vertellen over hun ervaring in het buitenland.

Houd jij je als loopbaan professional in het hoger onderwijs bezig met mobiliteiten? Dan raden wij je van harte aan om gebruik te maken van de tools beschikbaar op www.InclusiveMobility.eu.

Benieuwd naar het hele webinar? Terugkijken kan via deze link.

Marit Schreurs

Projectleider
+31 (0)6-15592318

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd

 • Alles
 • Europese ontwikkelingen
 • Guidance-projecten
 • Instrumenten en tools
 • Kennisbank
 • Nationale ontwikkelingen
 • Publicaties en onderzoek
 • Websites
Gefinancierd door de Europese Unie.

De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.