Webinar | Hoe bereiken we doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden voor loopbaanondersteuning?

21 september @ 14:00 - 15:30
Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
Vier mensen high fiven. Tekst in beeld: Hoe bereiken we kwetsbare doelgroepen? webinar

Hoe bereiken we doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden voor loopbaanondersteuning?

In Nederland zijn er momenteel veel ontwikkelingen op het gebied van loopbaanondersteuning en leven lang ontwikkelen, maar doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden maken hier nog niet altijd gebruik van. Deze verkenning onderzoekt dan ook “op welke manier in Nederland doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden worden bereikt om hen te stimuleren meer gebruik te maken van loopbaanondersteuning? Deze hoofdvraag is beantwoord door middel van literatuurstudie naar de recente initiatieven en het publieke beleid omtrent loopbaanondersteuning. Daarnaast zijn er 6 experts geïnterviewd over de huidige situatie.

Uit deze verkenning blijkt dat er behoefte is aan meer samenwerking, betere informatievoorziening over het aanbod en inzicht in private initiatieven. Daarnaast is er geen eenduidigheid over wanneer iemand onder een kwetsbare doelgroep valt. Er worden in beleid en praktijk verschillende doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden onderscheiden, zoals personen met een taalbarrière of personen met een arbeidsbeperking, maar deze term omvat meer doelgroepen. Experts richten zich in de meeste gevallen niet specifiek op een doelgroep, maar onderscheiden wel verschillende kwetsbare doelgroepen.

Succesfactoren

Om doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden beter te bereiken, motiveren en begeleiden komen verschillende succesfactoren naar voren. Dit zijn onder andere: meer aandacht schenken aan het voortraject, kleine interventies, fysiek en emotioneel aansluiten op de doelgroep, ruimte bieden binnen het werk en certificering. Naast succesfactoren komen er ook uitdagingen naar voren zoals subsidieregelingen die niet altijd zijn ingericht voor doelgroepen in kwetsbaar makende omstandigheden en het ontbreken van een duidelijke structuur voor leren en werken. De uitkomsten van deze verkenning leiden tot de volgende aanbevelingen:

 1. Overzicht aanbrengen in initiatieven en de informatievoorziening verbeteren
 2. Zorg dat het scholingsaanbod aansluit op het werk en kan worden gecombineerd
 3. Sluit fysiek en emotioneel aan op de doelgroep
 4. Houd rekening met de context

Webinar

Op donderdag 21 september tussen 14:00-15:30 uur organiseren we een interactief webinar waarin we de uitkomsten presenteren en met elkaar in gesprek gaan over voorbeelden uit de praktijk. Het webinar is interessant voor loopbaanbegeleiders en coördinatoren internationalisering in het onderwijs, loopbaanprofessionals en -experts in de arbeidsmarkt en beleidsmakers op het thema loopbaan in onderwijs en arbeidsmarkt. Om je aan te melden dien je onderstaand formulier in te vullen. Enkele dagen voor het webinar ontvang je per e-mail de praktische informatie met de MS Teams link. Deelnemen aan het webinar is kosteloos.

  Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  Gegevens

  Datum:
  21 september
  Tijd:
  14:00 - 15:30

  Locatie

  Online

  Organisator

  Euroguidance Nederland

  Deze website is gefinancierd met subsidie van de Europese Commissie.

  De Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

  We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.